Tudomány és Élet

Tudomány , élet , és minden más amit csak szeretnél egy helyen !

 

Kulináris titkok az ókori Egyiptomból

 

 

 


 

 

Sok területe van az ókori egyiptomi civilizációnak, amely elbűvöl minket: a piramisok, a múmiákat és aranyat rejtő sírok, valamint a falakat borító csodálatos festmények. Az ókori Egyiptom konyhaművészete ugyanakkor jobbára ismeretlen, noha főzési szokásainkat még ma is gyakran meghatározza - állítja Abir Enany, az Ein Shams Egyetem doktorandusza az ókori egyiptomi ételekről és konyháról írt tanulmányában.

 

Az ókori Egyiptom konyhaművészetéről és étkezési kultúrájáról a templomok és sírok falain megmaradt ábrázolások alapján alkothatunk képet. Ezeken rendszerint az ételek alapanyagaiként felhasznált állatok is látszanak. Kutatójuk, Abir Enany szerint az ókori konyhai és ételkészítési szokások máig használatosak Egyiptomban.

"Például az 'Eish Shamsi'-nak (napkenyérnek) nevezett kenyérfajta, amelyet egy ideig kemencében sütnek, majd kenyértálcákon a napra tesznek száradni, még most is az egyiptomi falusiak étrendjének fontos része. A hagyma és friss zöldségek fogyasztása, a friss cipó 'matrahára' (kenyérasztalra) helyezése, a hús és a kacsa főzési és sütési módja mind az ősöktől származó szokás."

Enany számára a legérdekesebb a "fesiekh" (erjesztett hal) készítése. "Az ókori egyiptomiak sokkal fejlettebb technikával készítették ezt az ételt, mint mi. Az ókori egyiptomi 'fasakhanik' (fesiekh-készítők) kibelezték a halat, és eltávolították a belsőségeket, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását. Sajnos ma ezzel kevesen törődnek és a teljes halat megszárítják, besózzák. A főtt hús is nagyon egészséges volt: a húsdarabokat összekötötték, kiakasztották száradni, és csak azután főzték meg. A gabonát mozsárral őrölték, majd kézi darálóval lisztet készítettek belőle. A lisztet összekeverték vízzel és a többi hozzávalóval, majd megsütötték vagy sört készítettek belőle" - magyarázta Enany.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 13
Heti: 55
Havi: 51
Össz.: 97 397

Látogatottság növelés
Oldal: Kulináris titkok az ókori Egyiptomból
Tudomány és Élet - © 2008 - 2024 - tudomany-es-elet.hupont.hu

A HuPont.hu weblapszerkesztő. A honlapkészítés nem jelent akadályt: Honlapkészítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »